Sex är inte jogging?

Jag läser om husfrids-sex hos tex Lady Dahmer och känner mig kluven. Vet inte vart jag skall stå.

För å ena sidan så har jag varit i relationer där männen har suckat och tjurat för vi inte haft sex nog ofta. I de relationerna har jag tvingat mig själv till sex för att få slut på hans tjurande. Det är så osexigt som det kan bli, och för mig kändes det väldigt jobbigt. 
Men å andra sidan så tycker jag inte det behöver vara en biggie att ha sex när man inte är så sugen initialt. För varför ses sex som så väsensskilt från andra aktiviteter? Jag vet att det är väsensskilt för att samhället gör det till det, men jag tror inte sex är det till sin natur. Att ha sex med någon ses inte som samma sak som att tex jogga med någon, basta med någon, massera någon – även om alla dessa aktiviteter involverar kroppen. Jag förstår att vi inte kan bortse ifrån samhällets idé om sex som något mystiskt, privat och väldigt reglerat (ha sex si, men inte så, så ofta men inte för ofta, med en gift partner, men inte för många olika partners osv). Och speciellt naturligtvis den kvinnliga sexualiteten. 

Men jag hade önskat att vi kunde jobba mot att ta ner sexet från en piedestal. Se det som en kroppslig aktivitet som vilken som. Jag önskar vi kunde rycka på axlarna åt den som låg runt mycket med olika personer. Och i förlängningen också till tex de kvinnor som visar brösten på badhuset (för nog är det besläktat: sex är något speciellt, privat och den nakna kroppen hör till sex, dölj den). Och sluta tycka att sexuella övergrepp var något oerhört skamligt och nått vi ska hålla tyst om, när andra typer av våld (ex överfallsvåld) inte är det.

Åter till husfrids-sexet. Jag har själv sex ibland med min partner utan att jag är sugen själv. Han skulle aldrig tjata eller tjura till sig sex, det är inte som jag ”ger efter” för honom. Hade jag känt mig tvingad hade det varit en annan sak. Men eftersom jag försöker ha en avslappnad relation till sex, att det inte behöver vara en big deal, så ser jag inte i min privata sfär sex så annorlunda än massage. Även om resten av samhället gör det.

Jag vill poängtera att jag inte säger att jag tycker andra kvinnor skall ta efter och ”släppa till”. Det jag säger är att det också kanske handlar om en grundinställning till sex? Hela samhällets syn på sex som något så extremt laddat med värderingar: romantiskt, vackert, syndigt, smutsigt, heligt… 

Det är inte så enkelt som att bara strunta i allt det som laddar sex. Men i min lilla bubbla så försöker jag strunta i det.

Men jag är som sagt kluven. Borde jag bara helt låta bli sex om jag inte är grymt upphetsad? Lurar jag mig själv? Är jag ett offer för patriarkatet? Är sex till sin natur något annat än andra kroppsliga aktiviteter?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s